Hoe kan je een elektrische wagen opladen aan een laadpaal? We leggen stap voor stap uit hoe je dit doet.
Elektrische wagen kopen
Voordat je elektrisch kan laden, dien je uiteraard in bezit te zijn van een E.V. ( elektrisch voertuig ). Bekijk de website van jouw autodealer welke nieuwe elektrische modellen momenteel te koop zijn of bekijk onze lijst met de best verkopen de elektrische wagens in België. Uiteraard kan je ook kiezen voor de aankoop van een tweedehands elektrische wagen.
Als je de aankoop van een elektrische wagen overweegt, ga dan zeker deze zaken na, deze zullen bepalen welke laadpaal geschikt is om de accu op te laden.
- Type stekker of aansluiting wagen: Type 1 of Type 2
- Batterij capaciteit: maximale batterijopslag
- Maximaal laadvermogen: hoe hoger het vermogen, hoe snelle te wagen oplaadt
Lees hier het volledige stappenplan
Auto opladen
Voordat je de wagen kan opladen, zijn er nog een aantal aandachtspunten:
Auto laden aan het stopcontact of laadpaal
Jouw auto elektrisch laden kan op 2 manieren. Ofwel laadt je deze op aan een stopcontact bij jou thuis of je kan de auto ( openbaar ) laden aan een elektrische laadpaal. Weet wel dat een laadpaal veel meer vermogen heeft en een elektrische wagen sneller zal opladen aan een laadstation.
Thuis laden of openbaar
Je hoeft niet direct te investeren in een laadpaal, maar thuisladen heeft zo zijn voordelen. Je dient uiteraard wel een oprit te hebben of een parkeerplaats. Naast thuisladen kan de wagen ook laden aan een laadpaal van het werk, onderweg of via een openbare laadpaal van de gemeente. Weet wel dat openbaar laden of laden op het werk extra kosten met zich meebrengt en je in bezit dient te zijn van een laadpas.
Laadkabel of niet
Als je gebruik maakt van een laadpaal zonder laadkabel of een socket-laadpaal, dan dien je in bezit te zijn van de juiste laadkabel, die zowel aansluit aan de wagen als op het laadstation. Zijn er openbare laadpalen in de buurt en wens je openbaar te laden, ga dan na of de laadpaal al voorzien is van een laadkabel of niet.
Hoe gaat het elektrisch opladen in zijn werk?
Thuis laden
- Als je laadt op het stopcontact of via een laadpaal zonder vaste laadkabel, neem je de laadkabel. Het best bewaar je deze in de koffer van de wagen.
- Sluit de laadkabel aan op het laadpunt van jouw wagen en aan de laadpaal of het stopcontact.
- Als de wagen is opgeladen, ontkoppel je de laadkabel.
Openbaar laden
- Zorg ervoor dat je in bezit bent van een laadpas.
- Vervolgens dien je een geschikt laadpunt te vinden. Dit kan je snel online terugvinden op de kaart van de website van de aanbieder van de laadpas of in de app. Op de kaart kan filteren op aanbieder of het een publiek, semi-publiek of privé-laadpunt is, of het laadpunt al dan niet vrij is of al dan niet beschikbaar is en wat het laadvermogen van de laadpa(a)len is.
- Sluit de laadkabel aan op het laadpunt van jouw wagen en aan de laadpaal.
- Hou de laadpas of badge voor de kaartlezer. De laadpaal leest jouw gegevens uit en zal een signaal geven als de laadsessie is gestart.
- Als jouw wagen opgeladen is, hou je de laadpas of key weer voor de kaartlezer totdat je een signaal hoort.
- Ontkoppel de laadkabel.
Laadpaal laten plaatsen? Vergelijk hier de prijzen
Ben je op zoek naar de laadpaal prijzen? Wens je in contact te komen met laadpaal installateurs uit jouw regio? Vraag hier een gratis offerte aan. Maak jouw keuze of je een particuliere of zakelijke installatie wenst.