Wie een slimme laadpaal installeert of openbaar elektrisch gaat tanken, kan de bijhorende app installeren voor het beheer van jouw tankbeurten.
Oplaadpunten app’s
Om openbaar te laden of laden op het werk, dien je meestal gebruikt te maken van een laadpas. De laadpas kan een fysieke laadkaart zijn, een badge of deze kan gewoon in de beschikbare app zitten. De app’s worden uitgegeven door providers of ook wel een Mobility Service Providers of MSP’s genoemd.
Vooraleer je de app gaat installeren, kijk je best nog eens na of het netwerk van de aan aanbieder voldoende groot is. Zijn er genoeg laadpunten waar je terecht kan op jouw route of in de buurt waar je woont? Moet je veel naar het buitenland… zijn er genoeg laadpunten in de app?
Download de app
Kijk na welke provider een app aanbiedt. Deze zijn gratis te downloaden in de App Store of Google Play Store. Nadat je de app hebt geïnstalleerd, dien je een account aan te maken en jouw type wagen in te geven.
Navigeer naar een geschikt laadpunt
Nadat je de app geïnstalleerd hebt op jouw pc, smartphone of tablet kan je gebruik maken van een handige zoekfunctie om een geschikt laadpunt te vinden op jouw route. Er zijn een aantal zoekfuncties die zoals de plaats waar je wenst te tanken, naam van de aanbieder, laadsnelheid, type stekker, beschikbaarheid van de laadpalen… die op een kaart zullen aangeven waar je best jouw accu oplaadt. Uiteraard staat in de app wat de bijhorende kosten zijn. Sommige app’s geven ook de goedkoopste laadstations weer of waar je gratis elektrisch kan opladen.
Wie onderweg is heeft misschien meer nood aan een snellader. Ook op vermogen van de laadstations kan je zoeken.
Beheer jouw verbruik
Via de app hou je bij hoeveel kWh je al “getankt” tijdens jouw laadsessie aan de laadpaal en geeft weer hoeveel kilometer je terug extra kan rijden. Vervolgens kan je aflezen hoe lang je de elektrische wagen al aan het opladen bent. Je kan op de app ook op de snelheid van laden aflezen.
Betaal zoals je wenst
Om jouw tankbeurt af te rekenen, kan je op verschillende manieren betalen. Dit hangt af van wie de app uitgeeft. Er bestaan app’s waar je bij verschillende aanbieders na jouw laadbeurt kan betalen. Zo kan je rechtsreeks betalen aan de provider of uitgever van de laadpas, via Bancontact of via Creditcard.
Facturatie
Op het einde van de maand zullen jouw laadkosten verrekend worden en zal er een maandelijkse afrekening verzonden worden. Ben je een verbruiker die laadt op het bedrijf, dan kunnen de kosten met jouw werkgever verrekend worden. Je kan opteren om na elke laadbeurt te betalen of via een maandelijkse factuur.
Notificaties
Sommige app’s bieden push notificaties aan als jouw laadpunt bijvoorbeeld bezet is als je aan het rijden bent of welke stuurt jou een bericht als jouw favoriet laadpunt net weer vrij is.
Laadpaal laten plaatsen? Vergelijk hier de prijzen
Ben je op zoek naar de laadpaal prijzen? Wens je in contact te komen met laadpaal installateurs uit jouw regio? Vraag hier een gratis offerte aan. Maak jouw keuze of je een particuliere of zakelijke installatie wenst.