Vooraleer je een laadpaal kan plaatsen, dien je rekening te houden met een aantal criteria. Zij zullen bepalen welke en waar je een laadpaal kan plaatsen.
Wie de auto niet openbaar wenst op te laden, kan ervoor kiezen om de wagen dicht bij het werk of thuis aan een laadstation te hangen. Dan dien je wel een nieuwe laadpaal-installatie te laten uitvoeren. Je kan perfect thuis of op het werk laten plaatsen.
Waarom een laadpaal plaatsen?
Zoals we weten heeft elektrisch rijden en de plaatsing van een laadpaal zo zijn voordelen t.o.v. een auto met verbrandingsmotor. De uitstoot is nihil en je hoeft niet meer te gaan tanken.
Tip: Ontdek hier alle voordelen van elektrisch rijden
Plaatsing soms verplicht
Een plaatsing een laadstation of plaatsing de plaatsing van nutsvoorzieningen voor de plaatsing van het laadstation zelf is in sommige gevallen al verplicht. Dit is vooral al het geval bij nieuwbouw en renovatie van appartementen met parkeerplaatsen. Vraag bij jouw gemeente na wat de voorwaarden zijn.
Tip: voordat je een laadpaal kiest, zijn er een aantal criteria die het type zullen bepalen. Lees hier onze tips.
Waar plaats je de laadpaal?
Er zijn verschillende toepassingen waar je een laadstation kan plaatsen. Wij geven een overzicht:
1. Particuliere plaatsing laadpaal
Je kan een privé-laadpaal thuis plaatsen voor privé-opladen van jouw nieuwe of bestaande elektrische wagen. Dan sta je zelf in voor de aankoop en plaatsing van de laadpaal. De kosten zijn 100% privé te betalen. Thuis laden heeft zo zijn voordelen, je hoeft niet meer te openbaar op te laden. Ook is het een stuk goedkoper. Je dient wel in bezit te zijn van een oprit of garage / carport om een laadpaal te plaatsen.
2. Semi-particuliere / zakelijke plaatsing laadpaal
Aan de andere kant is het mogelijk dat jouw bedrijfswagen thuis wordt opgeladen, maar dat de plaatsing en de laadkosten verrekend worden aan de werkgever. In dat geval plaats je het best een “slimme laadpaal”.
3. Zakelijke plaatsing laadpaal
Ook bedrijven kunnen laadpalen plaatsen op het werk voor hun personeel, bezoekers of klanten. De plaatsing zal meestal plaatsvinden op een aantal parkeerplaatsen van een ondergrondse of bovengrondse parking. Niet alleen bedrijven maar ook voor winkels, grootwarenhuizen, ziekenhuizen, horecazaken, hotels, leasemaatschappijen… is het interessant om een laadstation te plaatsen. Je kan de zakelijke laadpaal semi-openbaar ter beschikking stellen.
Hoe plaats je de laadpaal?
1. Tegen de muur
De eerste mogelijkheid is om de laadpaalpaal tegen de wand van jouw garagebox of tegen de buitengevel van jouw oprit te plaatsen. Als je de paal buiten plaatst, dien je wel op te letten dat er geen laadkabels op het openbaar domein ( voetbad / rijweg ) komen te liggen. De wandmodellen worden ook wel wallbox-laadpalen genoemd.
Lees meer over wandlaadstations
2. Tegen een paal
De tweede mogelijkheid is de laadbox te plaatsen tegen een paal. De paal wordt dan voor of aan de zijkant of voorkant van de parkeerplaats voorzien. Kijk goed waar de aansluiting van de accu van de elektrische wagen zich bevindt. Hou de afstand tussen de laadpaal en de wagen zo kort mogelijk. Controleer of de lengte van de laadkabel voldoende groot is.
Lees meer over laadpalen met zuil
3. Onder de grond
Ten slotte heb je nog de mogelijkheid om een ondergrondse laadpaal te plaatsen. Hierbij wordt een waterbestendige laadpaal onder de grond geplaatst. Via een slotvergrendeling open je de klep van de laadpaal en sluit je de wagen aan.
Stappenplan installatie laadpaal
- Meterkast: Audit huidige configuratie meterkast met eventuele benodigde aanpassingen in de meterkast. Indien nodig wordt de meterkast verzwaard naar een 3-fasige aansluiting. Ook wordt een afzonderlijke stroomgroep aangebracht.
- Graafwerken: Uitgraven sleuven voor plaatsing bekabeling tussen laadpaal en meterkast. Heb je een laadpaal aan de oprit? Dan kan zijn dat de oprit of een tuinpad opgebroken dient te worden.
- Boorwerken: Eventuele boorwerken in de muur of grondplaat zijn benodigd.
- Plaatsing laadstation: Tegen een zuil, muur of onder de grond.
- Aansluiting: Aansluiting meterkast aan meterkast
- Elektrische keuring laadpaal
- Indienststelling
Welke kosten komen er bij kijken?
De prijs van de installatie van een laadstation hangt af van een aantal factoren:
- Vermogen laadpaal: AC of DC ( snelladen ) laden?
- Type aansluiting op laadpaal: enkele of dubbele aansluiting benodigd
- Type elektrische aansluiting: dient de meterkast verzwaard te worden, moet er een extra groep in de meterkast voorzien te worden…
- Afstand tussen de laadpaal en meterkast: hoe verder hoe duurder, omdat er meer graafwerken en bekabeling aan te pas komt
- Vermogen van de laadpaal: hoe hoger het vermogen, hoe duurder
- Keuringskost: na een doe-het-zelfinstallatie nog benodigd
- Plaats van installatie: tegen de muur, in de grond of tegen een paal?
- Extra kosten: eventuele connectiekosten / extra installatiekosten
- Slimme laadpaal of niet: Wens je gebruik te maken van Load Balancing, APP, online opvolging, verrekening verbruik…
- …
Zakelijke gebruikers kunnen reeds genieten van laadpaal subsidies waardoor de installatiekosten een stuk beter meevallen. Lees steeds de huidige geldende voorwaarden na op de website van Vlaanderen.be.
Laadpaal zelf installeren of niet?
Er bestaan verschillende online webshops waar je laadstations kan kopen als je een doe-het-zelf installatie overweegt. Je staat dan zelf in voor de aankoop en de installatie van de elektrische laadpaal. Wij raden aan om dit niet zelf te doen maar dit te laten uitvoeren voor een professional. Een slechte installatie kan immers leiden tot brandgevaar met schade aan de laadpaal en de elektrische wagen. Bovendien dien je goed op de hoogte te zijn van elektrische installaties en moet je de eventueel benodigde graafwerken uitvoeren.
Laadpaal laten plaatsen? Vergelijk hier de prijzen
Ben je op zoek naar de laadpaal prijzen? Wens je in contact te komen met laadpaal installateurs uit jouw regio? Vraag hier een gratis offerte aan. Maak jouw keuze of je een particuliere of zakelijke installatie wenst.