Wat zijn openbare laadpunten? Waar kan je openbare oplaadpunten voor elektrische wagens vinden in België? Wij geven een overzicht van laadpalen in België.
Kaart wordt aangeboden door Plugshare. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de afgebeelde laadstations en laadpalen, laadkosten of beschikbaarheden of het werken van de kaart.
Publieke laadpalen in Vlaanderen
Vlaanderen was begin april 2021 meer dan 4500 gewone publieke laadpunten (≤ 22kW) rijk. Daarnaast zijn er nog eens 127 publiek toegankelijke snellaadpunten en 24 ultrasnelladers. De komende jaren wordt dit netwerk verder uitgebreid i.s.m. de Vlaamse Overheid. De ambitie is om tegen 2030 een laadpunt per 200 inwoners te voorzien. Maar het kan beter. Kijk maar naar Nederland, waar het netwerk van openbare laadpunten al veel groter is.
Wat is een (semi)-openbaar laadpunt?
Ben je onderweg of op vakantie, of wens je in jouw buurt jouw wagen op te laden, dan kan het zijn dat nood hebt aan een (semi)-publiek laadpunt. Dan dien je gebruik te maken van een openbaar laadpunt of een publieke laadpaal. Je kan kiezen tussen een volledige openbare laadpaal ( laadpaal van een gemeente ) of een semi-publiek laadpunt ( laadpaal van een commerciële operator ). De auto op straat auto opladen is dus mogelijk maar dan dien je wel te weten waar het mogelijk is. Aan de hand van online kaarten vindt je alle laadpunten terug.
Kaart openbare laadpunten
Eén van de makkelijkste manieren om een oplaadpunt te vinden, is gebruik te maken van gratis online laadkaarten waar alle oplaadpunten te zien zijn. Dit kan je raadplegen via de website of app van bijvoorbeeld een Mobility Service Provider of MSP. MSP’s zijn ook meestal aanbieders van laadpassen en bieden diensten aan om elektrisch te tanken op het netwerk van operatoren of uitgevers van laadpunten. Soms dien je klant of lid te zijn van een MSP om detailgegevens, zoals het adres waar de laadpaal zich bevindt te raadplegen op de kaart.
Online kaarten Belgische laadpunten
Onderstaand kan je een lijstje vinden met aanbieders van laadpaal kaarten:
- Vlaanderen.be: website van de Vlaamse overheid met een kaart met (semi)-openbare laadpunten.
- Chargemap.com: veel oplaadpunten in België en Europa op de kaart te zien, maar je dient je te registreren om het adres te raadplegen.
- Grid.com: zeer uitgebreide kaart met zeer veel oplaadpunten de België maar ook in Europa en de rest van de wereld.
- Openchargemap.org: non-profit organisatie met kaarten van laadpunten van over de ganse wereld.
Slimme filters
Om een geschikt laadpunt te vinden, kan je op de meeste kaarten zoeken d.m.v. slimme filters, zoals het adres waar de laadpalen staan, het minimaal vermogen een laadpaal dient te hebben ( al dan geen snellader), het type stekker dan je wenst te gebruiken, of de laadpaal al dan niet bezet is, wens je te tanken aan een tankstation, winkel, bij een bedrijf of particulier enz… Je hebt soms ook de mogelijkheid om een adres door te sturen naar bekende routeplanners zoals Google Maps of Waze.
De beste kaarten geven ook de prijs van (semi)-openbaar elektrisch laden weer. Zo geven ze de kosten weer van:
- Kost per getankte kW elektriciteit
- Laadkosten bij start tankbeurt, kosten per minuut, per uur enz…
- Kost gebruik van creditcards
- …
Sommige kaarten geven ook weer waar je gratis elektrisch kan tanken.
Laadpunten in Europa
Let wel dat sommige landen nog niet een heel grote dekking hebben met openbare laadpunten. Check eerst goed hoe groot het netwerk van de Mobility Service Provider is in het buitenland of Europa. Het is de MSP die afspraken maakt met aanbieders/operatoren van laadpalen of ze al dan niet in hun netwerk willen zitten. Wens je openbaar elektrische te laden, hou er dan rekening mee dat je tanken in het buitenland soms dien te activeren op je laadpas.
- Kaart laadpunten Nederland
- Kaart laadpunten Frankrijk
- Kaart laadpunten Duitsland
- Kaart laadpunten Spanje
- Kaart laadpunten UK
- Kaart laadpunten Zwitserland
- Kaart laadpunten Oostenrijk
- Kaart laadpunten Denemarken
- Kaart laadpunten Italië
Laadpaal operatoren in België
Hier kan je een lijst vinden van operatoren van laadpalen in België.
Openbare laadpaal aanvragen
Je kan zelf een laadpunt aanvragen in de buurt van jouw woonplaats onder bepaalde voorwaarden. Je dient over een 100% elektrische wagen te beschikken of te gebruiken. Hybride wagens zijn niet toegestaan. Je mag niet in het bezit zijn van een garage of oprit en er mag geen publiek laadpunt aanwezig zijn in een straal van 500 meter rond jouw woning.
Je kan een laadpunt aanvragen via Fluvius of indien de gemeente zelf instaat voor het beheer van laadpalen, dien je een aanvraag te doen bij jouw gemeente.
Laadpaal laten plaatsen? Vergelijk hier de prijzen
Ben je op zoek naar de laadpaal prijzen? Wens je in contact te komen met laadpaal installateurs uit jouw regio? Vraag hier een gratis offerte aan. Maak jouw keuze of je een particuliere of zakelijke installatie wenst.