Wat zijn slimme laadpalen en wat is slim laden? Wij geven een overzicht van de mogelijkheden.
Wat zijn slimme laadpalen?
Slimme laadpalen zijn laadstations voor elektrische wagens of hybride auto’s die slim kunnen laden. In de basis houdt dit in dat de slimme laadpalen niet alleen zijn verbonden met het lokale elektriciteitsnet, maar ook nog kunnen communiceren via data. Bijvoorbeeld via Wi-Fi of Bluetooth. De slimme laadpaal communiceert dan natuurlijk over het energieverbruik. Net als andere producten tegenwoordig “smart” genoemd worden, zijn er dus slimme laadpalen.
Slimme laadpalen zijn er om het leven gemakkelijker te maken. Door altijd in contact te staan of kunnen staan met internet en apps, heb je meer zicht en meer grip om de gehele werking van de laadpalen. Er zijn wel verschillende mogelijkheden en voordelen van de slimme laadpalen. Bijvoorbeeld in de invloed die je kunt hebben op het laden als gebruiker.
Maar slimme laadpalen maken ook eigen keuzes om het laden of het energieverbruik te optimaliseren.
Slim laden voor de gebruiker
Voor de gebruiker, dus degene met een elektrische of hybride auto die deze wil opladen en de slimme lader gebruikt, is er een groot voordeel in het zicht op wat er gebeurt. Een laadpaal die niet slim is, heeft bijvoorbeeld geen contact met je telefoon of met een app. Je moet bij de auto zijn om te zien wat er gebeurt, voor zover dat überhaupt mogelijk is. Een slimme lader communiceert wat er gebeurt bijvoorbeeld naar jouw mobiel.
Je kunt dan zien hoe het met het laden is gesteld. Dingen als de energietoevoer naar de auto, hoe ver deze opgeladen is en hoe lang het opladen nog moet duren kun je daar zien. Ook de kosten zijn natuurlijk van belang voor de gebruiker. Die ontbreken zeker niet. Je kunt dan ook de laadsessie afbreken terwijl je niet bij de auto bent. Net zo gemakkelijk als een parkeerapp dus.
Slim laden voor bedrijven
Bedrijven die de mogelijkheid bieden aan bezoekers, werknemers of anderen om hun auto op te laden, hebben ook baat bij slimme zakelijke laders. Maar als particulier met een slimme laadpaal voor de deur, geniet je van dezelfde voordelen van slimme laadpalen. Het enige verschil is dan de schaal waarop. En je hebt als particulier meer grip en controle op het gebruik van je eigen laadpaal natuurlijk.
Slimme laadpalen kunnen zodanig ingesteld worden dat er niet over een energieverbruik heen gegaan wordt. Dit kan in verschillende periodes. Zo verbruik je niet meer dan waar je voor betaalt en voorkom je boetes.
Load Balancing
Ook kunnen slimme laadpalen met meerdere aansluitingen de toevoer verdelen wanneer er meerdere auto’s aangesloten worden. Zo krijgen alle auto’s evenveel energie, in plaats van de eerste auto de meeste. Dan duurt het opladen per auto wel langer, maar dit is wel een eerlijkere manier van verdeling van energie. Dit proces wordt ook wel “Load Balancing” genoemd.
Slimme laadpalen voor bedrijven
Slim laden voor het milieu
In het kader van eerlijkheid over energie kunnen we ook kijken naar het milieu. Het verdelen van de elektriciteitstoevoer en een maximaal verbruik zijn bijvoorbeeld ook milieubewuste keuzes. Het zorgt ervoor dat er niet onnodig veel energie verbruikt wordt. Simpelweg omdat het energieverbruik een maximum heeft. Want al zijn elektrische auto’s dan beter voor het milieu, dit neemt niet weg dat de meeste elektriciteit ook het milieu belast. En die elektriciteit is nodig om je auto op te laden.
Zonnepanelen
Het is wel mogelijk om een laadpaal met zonnepanelen te combineren. De energie die dan naar de auto gaat, wordt opgewekt via zonnepanelen. Dit is een milieubewuste manier van energie opwekken, maar ook een prijzige investering. Het voordeel is wel weer dat je het opladen niet via de normale energierekening hoeft te betalen. Omdat de zon niet altijd overal schijnt, is het ook weer mogelijk om beide te combineren en eerst de energie uit de zonnepanelen te halen, totdat deze op is bijvoorbeeld.
Slimme laadpalen voor thuis
Slimme laadpalen hebben dus hun eigen slimme functies, maar kunnen ook slim ingesteld worden. Met slimme laadpalen is eigenlijk iedereen beter af. Een eventueel nadeel is dat het zo kan zijn dat je auto langer moet opladen op een openbare plek wanneer meer mensen hun auto aansluiten om op te laden. Het daar tegenover staande lichtpuntje is wel dat je hier via een app zicht op hebt. Je zal er dus niet pas bij je auto achter komen dat deze niet zo vol geladen is als je had gehoopt voor je vertrok.
Slimme laadpalen zijn er op openbare plekken, maar kun je ook voor of bij je huis laten plaatsen. Daarvoor schakel je een extern bedrijf in die de laadpaal komt plaatsen en je natuurlijk inlicht over hoe de slimme laadpaal werkt en ingesteld kan worden. Persoonlijke laadpalen zijn bedoeld voor jou alleen en ook daar kun je slimme laadpalen op instellen. Hoe dit gaat, bijvoorbeeld met een pas, code of gezichtsherkenning, verschilt onder de slimme laadpalen.
Tip: Wist je dat je vanaf september 2021 je van een belastingaftrek van 45% kan rekenen bij de plaatsing van een slimme laadpaal bij je thuis? Lees hier meer over premies en subsidies.
Load balancing
Laadpalen met Load Balancing zijn uitgerust met een dynamische laadverdeling die ervoor zorgt dat het vermogen van bijvoorbeeld een woning of kantoor behouden wordt voor dagelijkse activiteiten, zelfs wanneer meerdere elektrische voertuigen worden opgeladen. Dankzij de dynamische laadverdeling blijven de laadvraag en het beschikbaar vermogen in balans tussen het dagelijks energievraag en het laden van de wagen(s).
Smart charging
Slim laden tijdens daluren. Je kan instellen wanneer laden de wagen het best wordt opgeladen.
Laadpaal laten plaatsen? Vergelijk hier de prijzen
Ben je op zoek naar de laadpaal prijzen? Wens je in contact te komen met laadpaal installateurs uit jouw regio? Vraag hier een gratis offerte aan. Maak jouw keuze of je een particuliere of zakelijke installatie wenst.