Er bestaan een aantal soorten laadpalen die geschikt zijn voor het opladen van elektrische wagens. We geven de verschillende soorten op een rijtje weer.
Soorten laadpalen volgens aansluiting
1. Laadpaal met enkele aansluiting
Het meest eenvoudige type laadpaal is de enkele laadpaal. Deze laadpalen worden vooral thuis geplaatst en zijn ideaal geschikt voor privé-doeleinden.
Het vermogen van deze laadpalen is een stuk kleiner dan die van snelladers. De meeste enkele laadpalen hebben een vermogen tussen 3,7 kWh en 22 kWh.
In de enkele laadpaal is slechts 1 oplaadpunt voorzien waarop de laadkabel kan aangesloten worden om plug-in-hybride en elektrische wagens op te laden. Je kan dus maar 1 elektrische wagen tegelijkertijd opladen.
2. Laadpaal met dubbele aansluiting
Wie 2 of meerdere elektrische wagens tergelijktijd wenst op te laden, kiest het best voor een dubbele laadpaal. Dergelijke laadpalen zijn voorzien van een dubbele aansluiting voor laadkabels.
Dergelijke laadpalen worden thuis geplaatst indien 2 auto’s dienen opgeladen te worden, maar ze worden ook veel toegepast als zakelijk laadstation waar meerdere bezoekers hun wagen kunnen opladen bij een horecazaak of op de voorziene parkeerplaatsen van een ondergrondse parking.
De meeste dubbele laadpalen hebben een laadcapaciteit tussen 3,7 kWh en 22 kWh.
3. Snellaadpalen
Snelladers of snellaadpalen zijn laadpalen die jouw autobatterij in een mum van tijd kunnen opladen. Dergelijk laadpalen hebben een grotere laadcapaciteit dan bijvoorbeeld de enkele laadpalen voor privé-gebruik.
Snelle laadstations hebben doorgaans een laadvermogen tussen 15 kWh tot 150 kWh.
De toepassing van DC-laders zijn zeer ruim. Ze worden meestal ingezet in (openbare) tankstations of openbare parkings waar gebruikers d.m.v. een laadpas zeer snel de elektrische auto kunnen opladen.
Soorten laadpalen volgens montage
We kunnen 3 soorten laadstations onderscheiden door de wijze waarom ze gemonteerd worden.
1. Wandlaadpalen
Zoals de naam doet vermoeden, worden wandlaadpalen of wandladers worden tegen de wand geplaatst. Er is geen zuil benodigd. Ze worden meestal tegen de binnenmuur van de garage gemonteerd of tegen de buitengevel voor wie een carport of oprit heeft. De lengte van de laadkabel dient wel voldoende groot te zijn om de afstand tussen het laadpunt en de auto te overbruggen. Is dit niet het geval, kies dan voor een langere laadkabel of plaats een zuil. Enkele laadpalen net als dubbele laadpalen kunnen perfect tegen de muur gemonteerd worden.
2. Vloerlaadpalen of onzichtbare laadstations
Bij een vloerlaadpaal wordt het laadstation in de vloer van de garage of de bestrating weggewerkt. Deze ondergrondse laadpaal heeft het voordeel niet in de weg te staan of neemt geen plaats in van de wand.
3. Laadzuilen
Hierbij wordt het laadstation gemonteerd op een zuil of is de zuil gewoonweg het laadstation. Deze oplossing is ideaal als er geen mogelijkheid bestaat om het laadstation te monteren tegen de wand.
Soorten laadpalen volgens gebruik
Ook volgens het gebruik kunnen we laadpalen onderverdelen in groepen.
1. Privé-laadpalen: thuisladen
Privé-laadpalen zijn elektrische laadpalen die geplaatst worden door particulieren bij hun thuis. De laadpalen zijn 100% voor privégebruik. De aankoop en installatie van de laadpaal, de verbruikskosten, het beheer van de laadpaal wordt volledig particulier afgehandeld.
2. Sémi-privé laadpalen
Dit type laadpalen zijn laadpalen die door de werkgever bij de werknemer thuis geplaatst worden. In sommige gevallen is het makkelijker voor de werknemer om de bedrijfswagen thuis op te laden of maakt de installatie van een laadpaal thuis door de werkgever deel uit van extra-legale voordelen.
3. Zakelijke laadpalen: auto opladen op het werk
Zakelijke laadpalen zijn laadstations die op het bedrijf of bij het kantoor geplaatst worden. Maar ook worden zakelijke laadpalen geplaatst op de parking van bijvoorbeeld hotels, winkels, restaurants enz… Zowel personeel als bezoekers kunnen de laadpaal ( gratis ) gebruiken tijdens de werkuren of het bezoek aan een winkel, restaurant of café. In dit geval stelt de werkgever een laadpaal ter beschikking aan zijn personeel of bezoekers van zijn bedrijf.
4. Openbare laadpalen of publieke laadpalen
Openbare laadpalen of publieke laadpunten zijn plaatsen waar particulieren net als zakelijke gebruikers hun elektrische wagen kunnen opladen bij laadpunten die openbaar worden gesteld. Dit kan op de parking van een tankstation zijn maar evengoed op de parking van een garagehandelaar. Op publieke plaatsen worden meestal snelladers voorzien omdat de batterij snel opgeladen dient te worden.
Met of zonder vaste laadkabel
1. Laadstations met vaste kabel
Laadstations met een vaste kabel zijn laadpalen met een kabel en vaste stekker die vasthangt aan het laadstation. De stekker blijft aan het laadstation hangen, ook na het laden van de accu van de elektrische wagen, zo dien je niet altijd te sjouwen met de oplaadkabel. Laadstations met vaste kabel worden tegen de muur bevestigd of tegen een zuil. Het nadeel is dat je geen andere elektrische wagens kan opladen dan deze die voor de Type-2 stekker geschikt zijn.
2. Socket laadstations
Socket laadstations zijn laadpalen zonder vaste laadkabel. Een externe laadkabel dient aangesloten te worden op de socket van het laadstation om de accu van de wagen op te laden. Er bestaan socket laadstations met één aansluiting of meerdere aansluitingen.
Zo kan je meerdere wagens tegelijkertijd aansluiten. Het laadstation kan tegen de muur of tegen een zuil gemonteerd worden.
3. Mobiele autoladers of stopcontact laders
Mobiele laders zijn geschikt voor hybride wagens en volledig elektrische wagens. Ze zijn handig als er nergens een laadstation te vinden is. In dat geval kan je de laadkabel gewoon in het stopcontact steken. Mobiele stopcontact laders kunnen met een Type-1 of Type-2 stekker uitgerust zijn. Deze stekkers worden langs de kant van de wagen gebruikt. De andere zijde van de mobiele lader heeft een gewone stekker voor een stopcontact van 230 Volt.
Laadpaal laten plaatsen? Vergelijk hier de prijzen
Ben je op zoek naar de laadpaal prijzen? Wens je in contact te komen met laadpaal installateurs uit jouw regio? Vraag hier een gratis offerte aan. Maak jouw keuze of je een particuliere of zakelijke installatie wenst.